1 Ağustos 2014 Cuma

TANDEM/Aynen/Einen-HİP HOP Atölyeleri (Diyarbakır, Batman, Mardin, İstanbul)




Almanya’dan ve Türkiye’den gençler
hip hop atölyeleri ile bir araya geliyor

TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı kapsamında gerçekleşen “Aynen/Einen” projesi, İstanbul, Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki gençleri hip hop dansı ve kültürü ile buluşturuyor. Müzik ve dansla ilgilenen her yaştan gence açık olan hip hop atölyeleri 2-3 Ağustos tarihlerinde Diyarbakır’da, 4-5 Ağustos tarihlerinde Batman’da, 6-7 Ağustos tarihlerinde Mardin’de ve 9 Ağustos tarihinde ise İstanbul’da gerçekleşecek. Atölyelere katılan gençler rap, break dans, sokak sanatları üzerine yaratıcı çalışmalar gerçekleştirecek ve hip-hop kültürünü yurtdışından örneklerle deneyimleyecek.
TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ile profesyonellere birlikte çalışma ve üretme zemini oluşturuyor. Uluslararası işbirliklerini ve ortaklıkları desteklemeyi hedefleyen, Anadolu Kültür’ün ortaklığında yürütülen program, Mart 2013’te kültür ve sanat alanda çalışan bireylere yapılan bir çağrı ile başladı. Bu sene 2. dönemini gerçekleştiren proje, Türkiye’den Ankara, Antalya, Artvin, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Sivas’tan toplam 15, Avrupa’dan ise Almanya, Belçika, Finlandiya, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan’ın farklı şehirlerinden 17 kişi ve kurumu ağırlıyor. Program 1,5 sene boyunca sürecek çalışmaların tüm süreçlerini anlatan ve projelerden örnekler sunan bir sergi ile tamamlanacak. Ekim ayına kadar farklı etkinliklerle devam edecek olan programda toplam 15 Tandem projesi bulunuyor.
Bu projelerden bir tanesi Almanya’dan ve Türkiye’den gençleri bir araya getirecek olan “Aynen/Einen”  projesi. 1-9 Ağustos tarihlerinde İstanbul, Diyarbakır, Batman ve Mardin’de gerçekleşecek “Aynen/Einen” projesi kapsamında, müzik, dans ve sokak sanatlarından oluşan hip hop atölyeleri gerçekleşecek. Proje, Türkiye’den sosyal ve kültürel yaşamı, sanat alanında düzenledikleri atölyelerle destekleme amacını güden Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği (SKYGD) ile Almanya’dan, çocuklara, gençlere ve ailelere medya ve kültür alanında eğitimler veren jfc Medienzentrum ortaklığında gerçekleşiyor. Atölyeler jfc Medienzentrum’den, ırkçılık konusunda farkındalık eğitimleri veren Ahmet Sinoplu ile SKYGD proje koordinatörü ve eğitimci Fırat Bingöl tarafından yürütülüyor. Projenin eğitmenleri arasında Almanya’dan "UrbanCulturBridge" gençlik projesinin kurucu üyesi Amin Saleh ve müzisyen Demir Kerem Atay bulunuyor.
“Aynen/Einen” projesi, dünyada olduğu gibi, Almanya ve Türkiye’deki gençler arasında da bir ifade biçimi olarak kabul edilen ve bir yaşam tarzını temsil eden hip hop kültürüne odaklanıyor. Rap sözü yazarlığı ve dans eğitimleri gibi yaratıcı çalışmaların yer alacağı atölyelerde, katılımcılar Almanya’dan hip hop dans örnekleri ile tanışma, jam session’lara katılma şansını da yakalayacak. “Ayrımcılık ve şiddet” konuları etrafında şekillenen atölye çalışmaları, hip hop kültürü içerisinde yaşayan gençlerin ihtiyaçlarını ve odak noktalarını da masaya yatırıyor. Atölyelerde aktif olarak rol alacak olan katılımcı gençler, kendilerini görsel ve işitsel olarak ifade etme fırsatı bulacak, bu kültürü eleştirel bir gözle değerlendirecekler.
Bu projedeki amaçlarının farklılık ve benzerliklerin bir arada tutulduğu bir köprü oluşturmak olduğunu söyleyen projenin yürütücüleri Fırat Bingöl ve Ahmet Sinoplu, “Projenin Almanca olan ismi “Einen”, “bir arada tutan, birleşme” anlamına geliyor. Türkiye ve Almanya’dan genç sanatçılarla birlikte, bu projeyi hip hop dansı ve kültürüne gönül vermiş gençler için bir birleşme ve tanışma platformu olarak görüyoruz. Katılımcılar, onlar için hazırlanan bu geniş kapsamlı atölyede, aktif olarak yer alacaklar. İlgilenen tüm gençleri bu deneyimi yaşamaya davet ediyoruz” diyorlar. İleriki tarihlerde ülkeler arası bir değişim programı gerçekleşebileceğini belirten eğitmenler, katılımcılar arasında yetenekleri ile ön plana çıkan gençleri bu programa davet edebileceklerini söylüyorlar.
Diyarbakır Sümer Park Ortak Yaşam Alanı, Diyarbakır Sinema Derneği, Mardin Gençlik Evi, Batman Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Santralİstanbul, Kısa Dalga Gençlik Merkezi projenin destekçileri arasında yer alıyor. TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı Türkiye-Avrupa Birliği, Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin) ve Anadolu Kültür (İstanbul) ortaklığında yürütülüyor.
Proje sonrasında, atölyelere dair kısa bir dokümantasyon film ve atölyedeki üretimlerden hazırlanacak albümün, Almanya ve Türkiye’de konuyla ilgilenen kurum ve kişilere dağıtılması planlanıyor.

Atölyelere katılmak isteyen gençler firatbingo@gmail.com ve weltenbummler.initiative@googlemail.com adreslerine mail atabilir ya da 0537 984 0632 numaralı telefondan Fırat Bingöl’e ulaşabilir.


 TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler www.anadolukultur.org/ ve tandemexchange.eu/ sitelerini ziyaret edebilir.